Wednesday, June 22, 2011

karipap




huuuuuu..taubat xmau buat dah..sakit tangan..lenguh woooo

okayy..bahan2

untuk doh
1 kg tepung
1/2 cawan minyak jagung / mentega
1 biji telur
secubit garam
air

inti kentang:
1 kg kentang
sedikit daging
4 biji bawang besar
segenggam ikan bilis
garam
gula
serbuk kari
cili hidup

cara2 (adeh,lenguh nak menaip)
untuk doh :
panaskan minyak,kemudian tuangkan minyak panas ke dlm bekas yang telah berisi tepung,gaul jangan bagi berketul.kemudian masokkan telur, air dan garam,uli sehingga jadi doh.

untuk inti:
blend 2 biji bawang besar dengan ikan bilis,kemudian tumiskan,masokkan rempah kari,daging,udang,dan kentang.jangan lupa garam dan gula sikit deh.masak sehingga kering.

hasilnya(aku kelip sendiri taw tepi dia)

No comments:

Post a Comment