Sunday, January 23, 2011

lunch

kebiasaannya,kalau ari  jumaat aku ngn abah kat umah..

abah akan suh aku masak kari atau orang kedah pggil gulai..

abah p kedai beli ikan nyok2 suh aku buat gulai (sila baca dlm longhat kedah)

mcm bese la,abah yang menyiang ikan..bkan x reti tapi takot..hahaha

haaa..

ni lauk2 yg aku masak..simple je..

yeah..tu dia..lauk simple2 ja..

sediakan bwg merah..berapa byk??agak2..dlm 7-10 ulas cmtu

2 sudu serbuk kari ikan

1/2 sudu pes cili kering..blend skali ngn bwg merah,serbuk kari

2 ulas bwg merah dan 2 ulas bwg putih dihiris utk ditumis..

tumis bwg..pastu msukkan bahan ygg diblend td..tumis sehingga pes td naik minyak..

bile pes tu da naik minyak,msokkan santan

kemudian msokkan air asam jawa.

buat kari sbelah,goreng ikan sebelah..hehe

seekor ikan nyok2..

msokkan ikan

msokkan garam secukup rase

msokkan juga kacang bendi supaya kari lebih menarik..haaha

haaa...siap dah..

selamat mncuba utk nadia ye..haha

No comments:

Post a Comment